Dva druhy sirupů z černého bezu

Černý bez Sambucus nigra není jen tak ledajaká rostlina. Nejen, že je přínosem pro samotnou přírodu – její květy vábí včely z širokého okolí a temné bezinky zase konzumují ptáci – ale je také užitečná pro člověka. Můžeme z něj těžit mnoho látek, které jsou prospěšné našemu organismu a díky nim předcházet některým onemocněním; anebo když už nás nemoc nemine, tak lze produkty z černého bezu zmírňovat průběh choroby, zejména u nemocí z nachlazení. Využívá se tedy v léčitelství, farmacii, a také i v potravinářství. Pozor na syrové plody černého bezu – jsou mírně jedovaté a mají poměrně silně projímavé účinky, které se však jakoukoliv úpravou (sušení, tepelná úprava) ztrácejí. Listy a kůru neužívejte vnitřně, snad jen ke koupelím a obkladům proti revmatismu a křečím.

Plody černého bezu

Velice lahodným produktem z černého bezu jsou sirupy. Ty můžete koupit již hotové na našem e-shopu, anebo je uvařit doma. Jak vyrobit z černého bezu sirup Eshop.koldokol? Bezový sirup si můžete připravit jak z květů, tak i z bezinek.

Květový sirup

Vaří se od nepaměti, patřil do celoroční spižírny našich babiček i pra pra prababiček. Z květového sirupu si můžete v létě připravit osvěžující limonádu, anebo v době chřipek a dalších nemocí z nachlazení ho můžete užívat neředěný po lžičce. Anebo přidávat do čaje.

Ingredience:

  • 50 květů černého bezu
  • 2 litry vody
  • 1 kg cukru
  • 2 velké citrony
  • 1 – 2 lžičky kyseliny citronové

Postup:

Květy oberte ze stopek, zalijte 1,5 l převařené a vychladlé vody a nechte do druhého dne louhovat. Přidejte citronovou šťávu i kyselinu (kdo ji nemá, přidá více citronu). Pak svařte cukerný roztok – 0,5 litru vody a 1 kg cukru. Tekutiny smíchejte, přeceďte přes plátno a můžete slít do lahví. Tímto způsobem je možné získat 1,5 – 2 litry sirupu.

Květy černého bezu

Bezinkový sirup

Ingredience:

  • 1 kg plodů bezu – bez stopek
  • 800 g cukru
  • šťáva ze dvou až tří citronů; lze přidat 1 – 2 lžičky kyseliny citronové
  • 1 – 1,3 litru vody

Postup:

Ke sběru bobulí jsou vhodnější nůžky. Samotné kuličky otrhávejte přímo nad hrncem nebo kbelíkem, protože jinak byste o spoustu bezinek přišli. Použijte jen řádně zralé plody. Nechcete-li mít obarvené po několik dní ruce, používejte tenké gumové rukavice.

Bezinkový sirup

Bobule zalijte v hrnci vodou tak, aby byly celé ponořené. Přiveďte k varu a nechte mírně vřít po dobu 15 – 20 minut. Poté přeceďte přes plátno nebo jemné síto. Do bezové šťávy nyní přidejte cukr, citronovou šťávu a kyselinu a za občasného míchání vařte zvolna dalších 15 minut – nyní již sirup začíná houstnout. Nechte zchladnout a můžete přelít do lahví.

Podobné příspěvky

© All Right Reserved